Aile Kökleri Nasıl Bulunur?
Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800’lere kadar inmektedir. Ancak bu her nüfus müdürlüğü için geçerli değildir.
Contents
- 1 Soyumun nereden geldiğini öğrenmek istiyorum?
- 2 Aile soy ağacı nasıl bakılır?
- 3 E devlet aile soy ağacı nasıl bakılır?
- 4 Osmanlı soy ağacı nasıl öğrenilir?
- 5 Bir soy ağacı nasıl yapılır?
- 6 Soy ağacı daha eskiye nasıl gidilir?
- 7 Soy ağacı kaç yılına kadar gidiyor?
- 8 Soy ağacında kimler yer alır?
- 9 Soy geçmişi ne demek?
- 10 Kütük nasıl öğrenebilirim?
- 11 Soy araştırması nasıl yapılır?
- 12 Osmanlı nüfus kayıtları nerede?
- 13 Osmanlı nüfus Arşivleri Nerede?
- 14 Soy ağacı neden 1800 lere kadar?
Soyumun nereden geldiğini öğrenmek istiyorum?
SOYAĞACI NASIL SORGULANIR? Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, www.turkiye.gov.tr sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan ‘Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama’ ekranını açması gerekiyor. Bu ekrana tıkladığınızda talebiniz alınıyor ve size mesaj gönderiliyor.
Aile soy ağacı nasıl bakılır?
İlk olarak T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr internet adresine giriş yapın. Ana sayfada arama bölümüne “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini ‘ seçin. İşlemin tamamlanmasının ardından soyağacınıza ait elektronik belgeyi görebilirsiniz.
E devlet aile soy ağacı nasıl bakılır?
E-Devlet soyağacı sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini seçerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.
Osmanlı soy ağacı nasıl öğrenilir?
TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e Devlet Kapısı’na girdikten sonra karşınıza çıkan ekranda arama butonun olduğu yere ilgili aramayı yazmalısınız ve üzerine tıklamalısınız. Açılan sayfayı aşağı doğru kaydırdığınızda soy ağacı bilgilerini inceleyebilirsiniz. Sıralama eskiden yeniye göre yapılmıştır.
Bir soy ağacı nasıl yapılır?
e-Devletten soyağacı oluşturmak için ‘www.turkiye.gov.tr’ adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile güvenli doğrulama araçları kullanılarak kimlik doğrulandıktan sonra ‘Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/soy ağacı oluşturma’ hizmeti seçilerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.
Soy ağacı daha eskiye nasıl gidilir?
Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850’lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler.
Soy ağacı kaç yılına kadar gidiyor?
AİLE SOYBAĞI 1800’LÜ YILLARA KADAR ÖĞRENİLEBİLİR
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi kapsamında elektronik ortamda tutulan nüfus kütükleri sayesinde üst soya dair bilgiler kolayca edinilebiliyor.
Soy ağacında kimler yer alır?
Soy ağacında kişinin ataları yer alır. Kişinin bir üst nesli yani anne-babası, onun üstünde yer alan dede-ninesi, bunun üstünde yer alan büyük nine- büyük dedesi bulunur. Üst soy bu şekilde yer alırken varsa alt soyu da görünür yani kendi çocukları ve torunları da ‘alt soy’ şeklinde çizelgede yerlerini alırlar.
Soy geçmişi ne demek?
Soyağacı ya da şecere, bir kişinin soyundan olan kişileri gösteren bir çizelgedir. Atasal çizelgeler bir kişinin atalarını gösterir, o kişi altta, ataları yukarıda gösterildiği için çizelge bir ağaca benzer. Bir kişinin soyundan gelenlerinin gösterildiği çizelgede ise ağaç yukarıda dar başlayıp aşağıya doğru genişler.
Kütük nasıl öğrenebilirim?
Peki Soy Ağacı kütük bilgileri nasıl öğreniliyor? İşte E-Devlet’e giriş bilgileri ve tüm detaylar Soy ağacı sorgulama hizmeti E-Devlet uygulamasında resmen açıldı.Soy ağacını öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresine girerek tüm bilgilere ulaşabilir.
Soy araştırması nasıl yapılır?
Soru : Soyağacı araştırması nasıl yapabilirim? Cevap : Soy araştırması ile ilgili bilgi ve belgeler arşivimizde mevcut değildir. Bu konuda İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden veya bağlı bulunduğunuz nüfus idaresinden bilgi alabilirsiniz.
Osmanlı nüfus kayıtları nerede?
Tahrir defterleri İstanbul’da Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde ve Ankara’da Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi’nde bulunmaktadır.
Osmanlı nüfus Arşivleri Nerede?
Devlet Arşivlerinde bulunan bu defterlere Ankara’da bulunan Cumhuriyet Arşivi Araştırma Salonu ve İstanbul’da bulunan Osmanlı Arşivi Araştırma salonunda erişebilir ve araştırmalarınızı buralara gelerek bizzat yapabilirsiniz.
Soy ağacı neden 1800 lere kadar?
E-Devlet’in bunu yapamama sebebi, ilk nüfus sayımının 1904 yılında yapılmasından kaynaklanıyor. 1904 yılında yapılan sayımla birlikte ülkemizin soyağacında 1800’lü yıllara kadar gidildi. Bunun sebebi, 1904’te yaşayan 80-90 yaşındaki insanların yaşını belirtmesi veya anne ve babasını tanımasından kaynaklanıyor.