Aile Mahkemesi Karara Çıkmış Ne Demek?
Tarafların resmi olarak evliliğinin bitmesi adına taraflar hakkında boşanma kararı verilmiş ve karar kesinleşmiş olacaktır. Ancak ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karar, istinafta ya da Yargıtay’da ise tarafların evliliği bitmemiş olacaktır.
Contents
- 1 Karara çıkmış dosya ne zaman kapanır?
- 2 5 Aile Mahkemesi karara çıkmış ne demek?
- 3 Karara çıkmış boşanma davası ne zaman sonuçlanır?
- 4 Mahkeme kararından sonra ne olur?
- 5 Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?
- 6 Mahkeme kararına nasıl ulaşabilirim?
- 7 Boşanma davası karara çıktıktan sonra ne olur?
- 8 Boşanma davasının sonucunu nasıl öğrenirim?
- 9 Boşanmada karara çıkmış ne anlama gelir?
- 10 Boşanma kararı çıktıktan sonra nüfusa ne zaman geçer?
- 11 Gerekçeli karar Uyapta görünür mü?
- 12 Boşanma davasında temyize gitmek ne demek?
- 13 Mahkeme kararı ne zaman kesinleşir?
- 14 Keşiften sonra ne olur?
- 15 Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?
- 16 Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?
- 17 Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?
- 18 Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?
- 19 Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?
Karara çıkmış dosya ne zaman kapanır?
Karara çıkmış dosya ne zaman kapanır? Davası karara çıkmış ifadesinin anlamı, nihai kararın verilmiş olduğunu gösterir. Yani aynı zamanda son karar olarak da ifade etmek mümkün. Bu durum ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerinde ise 30 günü bulabilir.
5 Aile Mahkemesi karara çıkmış ne demek?
Mesela; boşanma kararlarında dosya durumu karara çıkmış dendiğinde, boşanma kesinleşmiş anlamındadır. Karar çıkmış olan dosya, sonuçlandığı için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılmasının ceza mahkemelerinde 15 gün iken, hukuk mahkemelerinde ise bir ay şeklindedir.
Karara çıkmış boşanma davası ne zaman sonuçlanır?
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
Mahkeme kararından sonra ne olur?
Dava sonucu karar çıkmış artık davanın kesinleşmiş olduğunu göstermektedir. Bu işlem ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri kapsamında bir dosya üzerinden gerçekleşir. Böylece yapılan mahkeme neticesinde nihai, yani son karar verilmiş olur. Bu karar kesindir ve uygulanır.
Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?
Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık ‘uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir’ bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.
Mahkeme kararına nasıl ulaşabilirim?
1 Mahkeme Kararlarına Nasıl Ulaşabilirim?
Dava Karar Sorgulama
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması
Boşanma davası karara çıktıktan sonra ne olur?
Boşanma davalarının kesinleşmesi ve temyiz edilme olayları 15 gün içerisinde gerçekleşir. Hâkimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı bir şekilde gönderilir. Boşanma davasının temyiz edilmemesi durumunda ise boşanma davasının kararı resmen kesinleşir.
Boşanma davasının sonucunu nasıl öğrenirim?
Boşanma davası aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendiğinde E-Devlet üzerinde de görünür hale gelir ve bu sayede kendi açtığınız boşanma davasını veya size açılan boşanma davasını rahatlıkla görebilirsiniz.
Boşanmada karara çıkmış ne anlama gelir?
Boşanma davasının karara çıkması, davanın kabul edilmesi ve davacının açmış olduğu davayı kazandığını göstermekte yani boşanmanın gerçekleştiğini göstermektedir.
Boşanma kararı çıktıktan sonra nüfusa ne zaman geçer?
Karar tebliğinden sonra 2 haftalık itiraz süresi vardır. Bu süre de mahkemeye itirazdan feragat dilekçesi verilerek kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer.
Gerekçeli karar Uyapta görünür mü?
Hakkınızda verilen gerekçeli kararı UYAP’ta sorgulayabilirsiniz. Bildiğiniz gibi gerekçeli kararın ne olduğunu önceki makalelerimizde anlatmıştık. Hakkınızda verilen bir hükmün gerekçesinin yazıldığı gerekçeli karar, hükmün verildiği son duruşmadan belli bir süre sonra yazılarak tarafınıza tebliğ edilir.
Boşanma davasında temyize gitmek ne demek?
Bir kararın haksız olduğunun düşünülmesi durumunda daha yüksek mercilere başvurulması ve incelenmesi temyiz olarak adlandırılır. Diğer tüm davalarda olduğu gibi boşanma davalarında da temyiz söz konusu olabilmektedir.
Mahkeme kararı ne zaman kesinleşir?
-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.
Keşiften sonra ne olur?
Mahkeme; keşif sırasında tanık ve bilirkişi dinleyebilir. Keşif sırasında yapılan tüm işlemleri ve beyanları içeren tutanak düzenlenir ve plân, çizim, fotoğraf gibi belgeler de bu tutanağa eklenir. Mahkeme, bir olayın nasıl gelişmiş olabileceğini tespit bakımından temsili uygulama da yapabilir.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar, tebliğiyle beraber kanunda öngörülen süre içinde kanun yoluna başvurulmamış olması halinde kesinleşmiş olur. Kanun yoluna başvurulmuş olup üst dereceli mahkeme tarafından kararın onanması durumunda da kesinleşme gerçekleşir.
Aile mahkemesinde görevli olan aile mahkemesi aşağıdakilerden birisidir.?
Aile mahkemesinin hangi dava ve işlere bakmakla görevli olduğu; 4787 sayılı kanunun 4. ve 6. maddeleri ile 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri ile belirlenmiştir. Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır:
Aile hukuku nedir? Aile Mahkemesi nedir?
Aile Mahkemesi Nedir? Aile mahkemesi; hızlı ve etkili tedbirler alarak ailenin, çocuğun veya engellilerin korunmasını sağlayan ve aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla görevli özel mahkemedir.
Peki, aile mahkemelerinin görevleri nelerdir?
Buna göre aile mahkemelerinin görevleri şunlardır: 1 Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı 2 Boşanma davası, 3 Boşanma protokolünün uygulanmasından kaynaklanan davalar, 4 Evlenmenin butlanı veya iptali davası, 5 Yaş küçüklüğü, gaiplik, kısıtlılık veya bekleme müddeti nedeniyle mahkemenin evlenmeye 6 Nafaka davaları, More
Aile Mahkemelerinin kurulu, görev ve yargılama usulları?
Aile mahkemeleri; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile kurulan özel bir mahkemedir. Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır.