Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Elemanı Hangi Statüde?
Aile sağlığı çalışanları, 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu’na tabi olarak hizmet vermektedir. Aile sağlığı çalışanları, kamu personeli olarak nitelendirilme, kamu kurumunda çalıştıkları halde kamu dışı çalışan olarak sınıflandırılmaktadır.
Contents
- 1 Aile sağlığı Elemanlarına Kadro yok mu?
- 2 Aile hekimleri hangi statüde?
- 3 Kamu dışı ase ne demek?
- 4 Aile hekimi kamu görevlisi mi?
- 5 Sözleşmeli aile sağlığı elemanı kadroya alınacak mı?
- 6 Aile hekimi sigortalı işçi çalıştırabilir mi?
- 7 Aile hekimliği Kanunu Nedir?
- 8 Aile hekiminin yanında kimler çalışabilir?
- 9 ASE ne kadar maaş alır?
- 10 ASE ne iş yapar?
- 11 ASE ne demek?
- 12 Aile sağlığı Merkezi kamu kurumu mudur?
- 13 Devlet Hastanesi doktorları memur mu?
- 14 Doktor kamu personeli mi?
Aile sağlığı Elemanlarına Kadro yok mu?
Bazı taşra veya tercih edilmeyen boş kalan Aile sağlığı elemanı birimi için kamu dışından alım yapılıyor ve Valilik kanalıyla Aile Hekimleriyle sözleşme imzalanıyor. Her ne kadar çalıştıkları süre boyunca 657 ye tabi olarak çalışsalar da Kamu dışı Aile Sağlığı Elemanları da kadrolu memur değiller.
Aile hekimleri hangi statüde?
Aile hekimi olarak görevlendirilen Sağlık Bakanlığı personelinin sosyal sigorta ve sağlık hakları aynı şekilde devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı’nda “kadrolu hekim” iken aile hekimi olarak görevlendirilenler, 5510 sayılı Kanunun 4/c statüsünde, eski deyimle Emekli Sandığı sigortalısıdırlar.
Kamu dışı ase ne demek?
Özetle ASE, bir kamu kurumunda çalıştığı halde “kamu dışı çalışan” olarak nitelendirilen personeldir. Bir hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni ya da sağlık memuru, kamu personeli olmaksızın aile sağlığı merkezlerinde çalışabilir.
Aile hekimi kamu görevlisi mi?
Yukarıdaki açıklamalardan sonra, aile sağlığı merkezinde sözleşme ile istihdam edilen personelin (uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanı), kamu görevlisi statüsünde olduğu ve kamu hukuku rejimine tabi olduğunu söyleyebiliriz.
Sözleşmeli aile sağlığı elemanı kadroya alınacak mı?
663 sayılı sağlık alanında bazı düzenlemeler hakkında kanun hükmünde kararnamenin 45/A maddesinin 4. fıkrasında şöyle düzenlenmiştir. ”Sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara
Aile hekimi sigortalı işçi çalıştırabilir mi?
AİLE hekimleri, yanlarında ebe, hemşire gibi sağlık personeli ile temizlik vb. için de personel çalıştırabilirler. Bu durumda, aile hekimi işveren/işveren vekili, aile sağlığı merkezi adresi işyeri ve çalıştırılan personel de sigortalı sayılacaktır.
Aile hekimliği Kanunu Nedir?
Madde 5- (Değişik fıkra:15/11/2018-7151/27 md.) Aile hekimliği uygulaması kapsamında kişilerin aile hekimine kaydı yapılır. Sağlık Bakanlığınca belirlenen süre sonunda kişiler aile hekimlerini değiştirebilirler veya sağlık hizmet planlamasına uygun olarak Sağlık Bakanlığı kişilerin aile hekimini değiştirebilir.
Aile hekiminin yanında kimler çalışabilir?
Aile hekimleri, sağlık hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi ilave sağlık hizmetleri personeli ile güvenlik, temizlik, kalorifer, sekreterya vb. hizmetler için ferden veya müştereken personel çalıştırabilir ya da hizmet satın alabilirler.
ASE ne kadar maaş alır?
Bin puanın uygulandığı bölgelerde çalışan uzman aile hekimlerinin maaşı, 18 bin TL’ye kadar çıkabilir. Maaş puanı binin altında olan bölgelerde çalışan aile hekimleri ise 2022 yılında 7 bin 200 TL ile 12 bin 500 TL arasında maaş alır.
ASE ne iş yapar?
Aile hekimi ile birlikte ekip anlayışı içinde kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini sunmak ve görevinin gerektirdiği hizmetler ile ilgili sağlık kayıt ve istatistiklerini tutmakla yükümlüdür.
ASE ne demek?
Aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı) gibi sözleşmeyle çalıştırılan ya da Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen personeldir.
Aile sağlığı Merkezi kamu kurumu mudur?
Aile Sağlığı Merkezleri, kamu kuruluşu değildir.
Aile Sağlığı Merkezleri, idare teşkilatı içerisinde yer alan, idare tarafından kurulmuş resmi kuruluşlar değillerdir. Çünkü, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), Sağlık Bakanlığı tarafından değil, Aile Hekimleri tarafından kurulmaktadırlar.
Devlet Hastanesi doktorları memur mu?
Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.
Doktor kamu personeli mi?
Kamu hastanesine; devletin resmi hastaneleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından açılan hastanelerin yanı sıra askeri hastaneler ile devlete üniversitelerine ait hastaneler dâhildir. Kamu hastanesinde çalışan ve tıbbi tedavi ve girişimlerde bulunan hekim veya yardımcı personel, kamu personeli statüsündedir.